Borůvkové čarování

Naši předkové považovali odedávna i to nejobyčejnější jídlo za dar svých neviditelných bohů. Lidé na celém světě k němu proto pociťovali posvátnou úctu nejen v čase válečné nouze, ale také v mírových dobách hojnosti.

Potraviny i některé hotové pokrmy sehrávaly významnou úlohu samozřejmě u stolu, ale neméně důležitá role jim připadla i při magických a náboženských obřadech. V Evropě to byly mimo jiné například také nejrůznější druhy ovoce, jímž si obyvatele starověkého Řecka i Říma snažili naklonit svá rozmarná a často nevyzpytatelná božstva.

Takže není divu, že i tak skromné lesní plody, jako jsou borůvky, oplývaly v jejich představách mimořádně velkou čarovnou mocí. Jejich hlavní síla spočívala v ochranné moci, a to téměř před čímkoliv. Tedy nejen záležitostí a vztahů zásadních, ale také docela všedních věcí běžného života, jako jsou třebas kuchyně nebo jiné potraviny. Víra v mocné ochranné zaštítění ale neplatila u borůvek jen v antice, ale ještě v nepříliš vzdálených dobách. Když šly totiž venkovské děti sbírat do lesa houby nebo se vypravily na jahody, nikdy neopomněly nasypat pár ojíněných šedomodrých bobulí na lesní pěšinu, případně položit na kámen na okraji háje. Věřilo se, že je zmíněná úlitba ochrání před hadím uštknutím. Jedovatí plazi jsou prý mlsní, takže neodolají lahodnému pokušení libě voňavých lesních plodů.

Mrška borůvka ale nabízí i celou řadu dalších magických benefitů. Od rozkoší lásky, to když ji člověk uvidí ve snu, až po zahnání nepříjemností s majetkem či jiných škod od bytu a domu – to když se pár oněch černých jahůdek uloží za dveře pod rohožku.

Člověk však v tom musí haferám, jak se modré lesní plody nazývaly na Valašsku a Lašsku, trochu pomoci. Aby se totiž líbezné sny o borůvkovém štěstí, lásce a milování vyplnily, je třeba krátce před uložením do postele ke spánku spálit přímo v ložnici trochu listí zmíněných lesních rostlinek. Výsledek je prý rozhodně zaručen a dotyčný se vyplnění svých tužeb dočká už do konce týdne. Sedmička je totiž také silné magické číslo.

Avšak pozor! Ve snech nevěští borůvky vždycky jen lásku, nad níž se klene jen duha plná pohody. Umí předpovědět i nestálost v milostném citu (bobule trhati viděti). Dokonce dokáží předvídat a upozornit na blížící se onemocnění, jehož původcem je právě nevyslyšená a neopětovaná láska (bobule jísti viděti). Naštěstí, jak praví stará moudrost, sen je sen. A kdo mu věří? Blázen jen. Jenže co kdyby…

Borůvková magie a čarování začínají už ojíněnou modří myrtovek. I tak se tyhle lesní plody nazývaly. Prý svým tvarem připomínaly bobule tehdy v kouzlech a čarách velmi ceněné myrty pravé. Magické zákonitosti pak přisuzují všem odstínům modři harmonizující účinek, hovoří o ní jako o barvě klidu a nekonečna, zdraví i trpělivosti. Prý dokáže výrazně pomoci rovněž při naplnění vroucích přání. To se ovšem musí provést tzv. svíčkové kouzlo s narozeninovým dortem.

Narozeninové dorty jsou už od dob svého vzniku praktickým projevem kulinářské magie. Svým způsobem to souvisí také s astrologií, protože v den narozenin se dostává Slunce každoročně do stejného znamení zodiaku. Proto se také svíčky dříve na slavnostním dortu zapichovaly ve tvaru příslušného ascedentu zvěrokruhu.

Aby se však dosáhlo očekávaného účinku, musejí mít svíce na narozeninovém dortu správnou barvu, jinak se tužba nesplní. A zvolí-li oslavenec pro ně borůvkově modrou, pak vězte, že si přeje, aby se někdo milý a milovaný uzdravil. Ačkoliv si to asi neuvědomují všichni, kteří starý známý rituál se sfoukáváním plamínků dodržují, v narozeninovém svíčkovém kouzlu je to prostě tak.

Když už jsme u sladké magie, významné místo zaujaly v borůvkovém kouzlení i borůvkové koláče. Moudré báby doporučovaly sníst pár těch křehkých a vláčných dobrot při uhranutí, či jak bychom řekli dnes - při velkém psychickém tlaku a stresu. Prý se tak zvýší vnitřní odolnost dotyčného. Ale měly by to být koláče kulaté a nejlépe s ozdobnou mřížkou, třeba z drobenky či žmolenky, neboť tak se ještě umocnila ochranná síla šedomodrých lesních plodů. Obdélníkové a čtvercové tvary těchto borůvkových pečených dobrot se zase postarají o dobré živobytí a blahobyt.

Klidný může být i člověk, který koláče zrovna nemusí. Svou čarovnou ochrannou sílu totiž borůvky neztrácejí ani ve zmrzlině, müsli či v obilních lupíncích – ovšem jen zcela čerstvé, žádné potravinářské barvivo či esence.

Všem sladkým koláčům, frgálům, buchtičkám i jinému pečivu vládne v magii planeta Venuše. Proto jimi, jak tvrdí astrologové, prostupuje energie lásky. Třeba palačinky se v této souvislosti označují přímo jako pokrm štěstí. A jsou-li borůvkové, pak to platí dvojnásob. Zamžené modré lesní plody líbezné chuti patří astrologicky pod planetu Měsíc a jako živel je přijala voda. To znamená, že stejně jako ony napomáhají lásce, přátelství a plodnosti.

Zvlášť silný je tento vliv u tzv. borůvek kanadských. Pokud člověk nosí při sobě jejich listy, pak mu dokáží přivolat jak tiché, nenápadné štěstí, tak i to velké a horoucí. A umí rovněž odrazit smůlu, dokonce i tu přímo černočernou a lepkavou

Ale pozor, než se člověk pustí do přípravy borůvkových jídel, měla by se v místnosti, kde tak činí, zapálit bílá svíce. Lidoví mágové totiž tvrdí, že hořící voskovice uvolňuje do okolí mimořádné množství pozitivní energie. Její typ se řídí barvou použité svíčky. V našem případě bílá podporuje čarovnou ochrannou moc a sílu borůvek. A už jen pro pořádek- hotové borůvkové pokrmy by se měly právě z těchto důvodů podávat i na bílém nádobí.

Na závěr jedna rada od moudrého mystika Nostradama: „Pomni, co ti každá bylinka říká. Slev o něco ze svých tužeb i snah. Jinak nespatříš nádheru světa a nevychutnáš lásku, kterou ti dává.“ Což samozřejmě platí i pro naše borůvkové čarování.

 

Autor: Eva Müllerová